Ouderschap is iets geks. De ene minuut hou je een pasgeboren baby in je armen, overwelmd door emoties en verantwoordelijkheid. Daarna word je langzaam maar zeker een expert, begint de tijd vooruit te vliegen en kan je je niet meer herinneren hoe het was toen je zwanger was. Wanneer de tijd verder tikt, maak je onderweg een hoop herinneringen. Sommige zullen mijlpalen zijn zoals verjaardagen en anderen zullen grappige dingen zijn die je meemaakt terwijl je kinderen opgroeien (waarvan je mentaal nota maakt dat je ze moet onthouden voor wanneer ze later groot zijn en ze zich nog meer voor je schamen). Een geweldige manier om herinneringen te creëren is samen een roadtrip te maken. In dit artikel geef ik je wat richtlijnen die je kunnen helpen voor het plannen van een autovakantie met peuter. Gordels aan en we zijn weg!

Opgepast: wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele grijze haren die toch ontstaan bij het maken van een gezinsuitstap met de auto.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Meer info kan je vinden in onze disclaimer.

1. Kies de juiste bestemming

Dit klinkt zo voor de hand liggend, maar voor je kan starten met het plannen van je roadtrip, begin je best met het einde in je hoofd. Met andere woorden, waar zou je echt graag naartoe gaan? Liefst een bestemming die iedereen in de auto geweldig gaat vinden. Dat maakt de rit er naartoe weer een stuk aangenamer. En het helpt ook om als onderhandelmethode te gebruiken: “nog even volhouden, straks kunnen we gaan zwemmen”.

Strand

Als je geluk hebt, woon je binnen een deftige rij afstand van het strand, want geef toe dit is een geweldige familie-uitstap bestemming. Ouders kunnen genieten van het zonnetje en het geluid van de golven (of toch minstens één van hen. Ik heb dat geluk zelden). Peuters kunnen dan weer rondrennen op het strand, zandkastelen maken en met hun voetjes in het water (en ontdekken dat zandkorrels toch ook wel de moeite zijn om te proeven – het onderwerp snacks komt later aan bod). Kortom een tripje naar het strand is perfect om samen van de buitenlucht te genieten.

N en Babs op het strand
Het strand is een fantastische bestemming voor een autovakantie met kleine kinderen!

Pretpark

Pretparken kunnen een super leuke plek zijn voor peuters als ze genoeg attracties aanbieden die geschikt zijn voor hun leeftijd. Check best op voorhand wat er allemaal te vinden is. Ofwel hou je van pretparken ofwel niet, dus deze uitstap hangt af van je persoonlijke voorkeur. Bij veel pretparken zijn er ook stukken binnen, wat dan weer handig is als je bestelling voor een zonnige dag niet helemaal is doorgekomen.

Natuur

Als je graag in de natuur vertoeft, is een wandel- of trektocht misschien iets voor jullie. Op veel plaatsen kan je bijvoorbeeld ook een kayak huren. Peuters houden van ontdekken en avontuur. Door iets leuks doen in de buitenlucht kunnen ze hun energie kwijt en stimuleert het hun zintuigen tegelijkertijd! Ook de perfecte plek om ze eens goed te laten roepen, dat is toch aangenamer dan in de auto.

2. Planning

Een autotrip met kleintjes is een extra uitdaging qua planning. Wanneer vertrek je het best? Rekening houdend met bijvoorbeeld files, is dit natuurlijk iets persoonlijks en afhankelijk van hoe jullie dagschema in elkaar zit. Ervaring leert ons dat na een lange nachtrust vertrekken niet altijd eenvoudig is omdat je peuter dan uren wakker zal zijn in de auto. Lang leve de planning zo maken dat er meer kans is op dutjes in de auto.

Vertrek in de late voormiddag

Mijn favoriete tijd om te vertrekken met de auto is in de late ochtend. Als je kleintje wakker wordt om 6u, kan je eerst ontbijten en nog een actief spelletje doen. Ik doe meestal dan een snackje om 9u30 of 10u en daarna hup in de auto. Hoewel het dan misschien nog geen dutjestijd is, zullen veel kindjes toch in slaap vallen na een heerlijke snack. Op deze manier kan je op een leuke manier vertrekken op weg naar je bestemming.

Wanneer je peuter dan wakker wordt van zijn dutje, kan het tijd zijn om kort daarna te stoppen voor lunch. Zo kan iedereen even zijn benen strekken, om dan het laatste stuk van de rit verder af te leggen.

N is in slaap gevallen in de auto - op vakantie met peuter
Dat heerlijke moment waarop je peuter in slaap valt

Vertrek ‘s avonds

Een andere optie is om eventueel te vertrekken rond bedtijd. De avond van vertrek doe je de dingen zoals je ze gewoonlijk doet. Samen eten, badje geven, tanden poetsen, verhaaltje vertellen,… de dingen die je normaal doet voor het slapengaan en die onderdeel zijn van de avondroutine. Maar in plaats van je peuter dan in bed te leggen, zet je hem in de autostoel en start de auto. Er is een grote kans dat je kleintje de hele autorit slaapt en op deze manier sla je meestal ook enkele files over. Het grote nadeel van dit moment is dat je pas laat op je bestemming aankomt (als je niet zo ver hoeft te rijden) of dat je ‘s nachts moet rijden (als je vakantielocatie verder weg ligt).

Uiteraard ken jij je kindje(s) het beste, dus kies gewoon een tijd waarop het voor jullie het beste voelt.

3. Stop en geniet even van het stilstaan

Wanneer je een trip plant is je hoofddoel om op je bestemming te geraken. Maar soms kan de weg naar de bestemming een extra trip op zich zijn. Nu, ik begrijp dat nog meer uren onderweg zijn niet meteen een superleuk idee lijkt, maar wat als je in plaats van 4 uur aan een stuk nu eens 4 keer 1 uur rijdt? Je plant gewoon een paar stops onderweg. Op de eerste plek eet je iets. De volgende plek is misschien perfect om samen met je peuter even rond te rennen of te ravotten in de speeltuin die je hebt ontdekt. Zo wordt elke stop een belevenis en hoeft je kindje nooit lang in de auto te zitten. Hoe je je peuter elke keer dan weer in de auto krijgt is een ander verhaal, maar dat is voor een ander artikel 😉

N speelt op een boomstronk tijdens een stop op een roadtrip
Speelmateriaal vind je overal!

4. Wat neem je mee?

Speelgoed

Lange auto ritten kunnen wel eens saai zijn voor je peuter. Dus een beetje entertainment meenemen van thuis kan helpen om de rit wat aangenamer te maken. Een paar knuffels, speelgoedautootjes, kleurboeken of iets anders waar je kleintje mee kan spelen is een geweldig idee.

TIP: in ons artikel 20x reisspeelgoed om je peuter te entertainen op het vliegtuig vind je leuke ideetjes die ook handig zijn in de auto!

Muziek & luisterboeken

Enkele goede meezingers zijn altijd leuk voor in de auto. Wij hebben een usb-stick vol muziek, niet alleen met kinderliedjes maar ook liedjes die wij graag horen. We kiezen dan steeds om de beurt een liedje, dat we dan uit volle borst meezingen. Ambiance! Mijn broer zet in de auto altijd de luisterboeken van Kabouter Korsakov op. Zijn kindjes zijn er dol op en de verhalen zitten vol verstopte mopjes voor volwassenen. Wij zijn intussen zo benieuwd naar de luisterboeken, dat we ze op ons verjaardagslijstje hebben gezet.

Snacks

Snacks zijn niet noodzakelijk een vorm van entertainment maar ze houden je peuter toch even bezig. En met een goed gevulde buik is iedereen beter gezind. Wij nemen altijd een extra zakje (lees: grote linnen zak!) mee vol lekkers. Sandwiches die we thuis hebben gesmeerd zijn ook een vaste waarde als we een langere trip doen.

Extra

Nog een handig item dat je kan meenemen is een zonnescherm. Dit zorgt ervoor dat je peuter geen last heeft van zon in zijn oogjes en zoals elke ouder weet: een gelukkig kind is een gelukkige ouder. Lees: weeral een tantrum minder.

Tot slot

Misschien wel de grootste sleutel tot een succesvolle autorit is een positieve ingesteldheid. Zelfs een goede roadtrip zal een paar frustrerende momenten hebben. Maar denk aan waarom je nu weer in de auto stapte en voor je het weet ben je op de geweldige plek waar je wou zijn! Trouwens als iedereen levend aankomt was de rit zelf toch al een succes!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top